Jeng2...akhirnya dpt jgak aku merasa kek lapis dr ayaq tgn aku sendr...
slalunya tgk ja kt blog kwn2 yg memang terer bt kek lapis nie...
minta resipi dr 1 kwn blogger kita sampai skrg msh blm aku perolehi...
hmmmmmmmmm..........maybe dia x sudi berkongsi kot..
slalunya tgk ja kt blog kwn2 yg memang terer bt kek lapis nie...
minta resipi dr 1 kwn blogger kita sampai skrg msh blm aku perolehi...
hmmmmmmmmm..........maybe dia x sudi berkongsi kot..
Teman2 dpt melihat prun ada d merata2 kek lapis nie..
rasa nya mmg sedap ...x dak la terlalu manis..just sweet2 ja..
blh jgak d ganti dgn hawflakes..
tp d sbbkan aku cr hawflakes x jumpa jd aku hantam ja buah prune...
Skali lg gambar kek prun layan ye...
jom kita tgk resipi nk bt kek lapis nie na...
susah jgak nk siapkan kek lapis...dkt 3 jam aku kukus br siap...
sebelum tue resipi nie fara amik dr MyR...
BAHAN2NYA:
5 bj telur gred A( yg sejuk kuar dr petiaish tau)
230 gram gula kastor
220 gram tepung gandum*( fara guna tepung naik sendr jenama blue key)
1 sudu teh baking powder*( x boh sbb dh guna tpg naik sdr)
1 sudu besar ovallete
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
125 gram butter d cairkan
pewarna hijau dan merah( suka hati la nk buh wana apa pn blh ye)
hawflakes/buah prune d hiris nipis( guna prun sbb cr hawflakes x jumpa)
Jom kita tgk cara2 mengodeknya:
ayak tepung gandum+baking powder...sekiranya guna tpg gandum..klu guna tepung naik sdr x yah ayak na..
campurkan kesemua bahan kecuali butter,pewarna n prun..
pukul semua adunan td dgn mixer sehingga adunan menjd gebu n sebati...
pastu br d mskan butter yg telah d cairkan..
loyang d sapukan butter pastu letakkan kertas minyak..
atas kertas minyak sila sapukan lg butter
# utk membahagikan sama rata lapisan kek sila ambil 4 senduk lauk
dan d bahagikan kepada 5 adunan n warnakan..
utk lapisan terakhir blh jgak klu nk susun prun lg..
ratakan adunan pertama dgn 5 6 sudu besar bg setiap lapisan kek..
fara ltk wana merah dulu pastu br d susun prune
dan d kukus selama 5- 7 min d dlm pengukus yg tlh d panaskan...
pastikan pengukus panas br ltk adunan kek
bt sehingga lapisan terakhir dan susun prun n kukus lg...
utk lapisan terakhir...sila kukus selama 20 min utk memastikan keseluruhan kek kita msk
setelah kek msk biarkan 10 min dlm loyang pastu br d d keluarkan
sedapnye leh cube ni!
ReplyDeleteintan~jgn malu n segan sudila try resipi nie mmg sedap kek nie..
ReplyDeletetakpe fara org tu taknak share pun tapi mesti ada org lain akan share dgn kte hehehehe
ReplyDelete