Thursday, September 3, 2009

Bubur lambuk wif ikan bilis mata biru


Hr nie dh ada mood nk masak blk...
so hr nie aku nk bt bubur lambuk pastu kuehnya tepung talam..
sepanjang posa nie dh 2 kali aku bt bubur lambuk nie..kami semua suka bubur nie..
kita cerita pasai tepung talam..ni 1st time aku nk bt tepung talam...sblm ni hanya tlg2 mak kt dapur..lg 1 aku dh x ingat sukatan tepung..so kena la kol mak kt kampung,mak nk tergelak pn ada ms aku minta resipi tepung talam nie..

yang mendukacitakn aku,tepung talam yg aku bt td kureng cemerlangla..so tepung talam kena reject x leh msk blog na..
so hanya resipi bubur lambuk yg akan d kongsi disini na..
bubur lambuk aku bkd versi tumis awai2 tau...
last skali br kita tumis na

bahan 1 (4-5 org) :

air 4 cawan( fara agak2 dlm air 3/4 periuk ja)
2 cwn beras
2 sudu teh halba
3 btg serai diketuk
halia 1 inci
daging n ayam(kt sini ikut suka msg2 nk buh apa pn blh ye)
santan 1 cawan
susu cair 1/2 tin
garam secukup rasa

bahan 2 tumisan:

3 ulas bawang merah(d potong nipis)
2 ulas bawang putih(d potong nipis)
200 gm udang kering
2 sudu besar minyak msk utk menumis

bahan 3 hiasan:

daun ketumbar n daun bawang d mayang halus
ikan bilis grg mata biru(mengada2 nama ikan bilis nie)

~ayuh kita memasak~

masak beras+air td di atas api perlahan2..
masukkan serai,halia,halba n daging..
masak sehingga beras td kembang setaman dan airnya agak2 kering
kemudian br dimasukkan udang,santan dan susu cair..diikuti rapat oleh garam
kemudian kita sediakn bahan2 tumisan..
bawang merah, bawang putih n udang kering kita tumiskn di periuk lain sehingga bawang2 td berwarna kekuningan..pastu blhla di tuangkn ke dlm periuk bubur kita td...kalau rasa bubur agak pekat kita blh tambah 1 cawan air ye..
di kacau sebentar...bg bahan tumisan kita serasi bersama bubur..
dan blh d tutup apinya..

hidangkan bersama daun ketumbar n daun bawang diikuti dengan ikan bilis kita ye