Monday, August 31, 2009

Aku sedey...


ni bkn nk jual stool tau..
coa perati betui2 gambar kt atas nie..ada keretakkan pd kaki stool nie..
aku pn terkejut mcmana blh jd sampai cam nie..
pg td aku mandikan salma n duduk atas stool nie..dh siap mandi semua..nk mangkit ja dr stool tu tetiba sj bunyi..praaaak..alamak stool aku pecah la..
aku betui2 terkejut,adakah disbbkan aku terlalu gemuk jd stool ni patah?
br lg aku bl stool nie,x sampai 2 mggu pn..
kelmarin suami aku pn tegur,dia x suka tgk badan aku yg gemuk nie..
berat aku 83kg n tinggi lak 162cm...so mmg obese la..
berat yg plg ideal aku ialah 65kg sj..sedangkn aku 83 kg...mcmana nie nk kuruskn bdn??
1 lg aku susah sgt nk berenti mkn nasi,mmg letih sgt klu x mkn ns..menguruskn umah dan 2 cahayamata yg aktif amatlah memerlukan aku utk mkn ns...atau aku sj yg x kuat semangat nk kurus???
bantulah aku kwn2 sekalian..aku sedih sgt la nie..so menu bebuka hr nie mmg x msk blog la ye..1 lg suami aku pn dh mula merungut kegemukkan aku nie..
sedih....sedih......sedih.......
bantulah aku kekawan mcmana nk kuruskn bdn nie ye???












brat

Bingka Roti Wif Kismis Banjir...


tgk tu aku punya bingka mmg banjir dgn kismis...
cam biasala anak teruna aku suhaib amik tugas bhgn merasa bingka..
dia ckp besh2 umimi..mmg sedap..
slalunya bt puding roti biasa sj kali ni tukar bakar plak..


Bingka nie nampak nipis skit sbb aku guna 6 keping ja roti..huhuhu
tu aja yg ada..aku nk perabih stok roti yg ada maklumla bln posa nie roti kureng layan..


ni la rupa bingka br kua dr oven..
ms panas sama tinggi dgn gunung Jerai..pastu dh sejuk dia turun skit la..
pas pd jiran td..dia ckp sedap bingka nie...

Sunday, August 30, 2009

mai2 pakat sign kitab ni kaih..

Menu Bebuka puasa

Gulai Udang Harimau auuuuumm.......... dengan Tomato

Sepatutnya fara bt gulai nie dengan rebung..
dh 2 3 hr cr rebung x dptla..yg jumpa rebung putih adala..x suka sgt rebung wana putih nie..
x mau simpan lama2 udang takut x manis..so hr nie jd jgakla gulai udang dgn tomato.
mmg besar2 udang,aku mmg suka mkn udang nie..tp anak teruna aku dia x mkn ..dia kata takut dgn prawn nie..
esok nk try bt tepung talam..wpun simple aku x penah bt..asyik beli sj dh ramadhan nie aku teingin nk bt leh pos pd jiran2 skali.

Saturday, August 29, 2009

wahai penduduk bumi,tgkla apa yg aku dapat!!!


Award ni aku dpt dr Teha Riyadh...
terima kaseh byk2 atas award nie..maklumla fara baru lg dlm dunia blog memblog(ada ka ayat cam nie?) nie..kira mmg kembang setaman la idung nie..
alhamdulilah dpt menjadi sebahagian rakan2 blog di seluruh dunia..
apapn sekali lg..ucapan terima kasih daun keladi harap bln depan dpt lg na..

Menu Bebuka puasa


Nasi Minyak..

nasi nie anak fara yg sulung mmg x mkn..
dia hanya mkn ns yg wana putih..ns ni warna kuning2 skit jd suhaib mmg x mkn la..
dh lama sebenarnya x bt nasi minyak nie..
sejak blk mai sg.petani ni aku x penah bt lg..



Acar Timun..

ni kira 1st time aku bt acar masak nie..
sblm nie hanya bt acar biasa sj..
leh tahan jgakla rasanya..


Ayam Masak Padang

menu ni sesuai utk mkn dgn ns ujan panas..tp dh di sbbkn aku x dak pewarna jd ns minyak biasala..
sepatutnya hr nie fara nk msk gulai udang harimau dgn rebung tp dh tetiba sham kena outstation jd kensel la menu tu..so jd la ayam msk padang nie..

bahan A :

7 ketul ayam..
300 ml santan
100 ml susu cair

1 btg serai diketuk ye

1 keping asam gelugur

garam n gula

2 Sudu besar minyak utk menumis


Bahan-bahan B:


4 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
10 biji cili api
sedikit kunyit hidup(aku x buh pn)

semua bahan ni hendaklah di kisar halus...


cara memasaknya:


mula2 panaskn periuk pastu buh minyak msk..

tumiskn serai yg di ketuk td diikuti bahan kisar kita td..mskkan asam gelugur

biar bahan2 ni pecah minyak dulu pastu br kita buh ayam,biar mendidih seketika..

mskkan santan dan susu cair..diikuti rapat oleh garam n gula ye



Thursday, August 27, 2009

Jalan Jalan Mkn Angin~Sabah Negeri di Bawah Bayu


ms nie di Airport Kota Kinabalu..
suhaib dh cemuih sementara nk tggu flight mula la bt jalan sana jln sini..


suhaib n ummi..


kt sini jgak ada chalet,klu sapa2 nk x mau duk dlm hotel..
tp sham rs lebih selamat kami duk dlm hotel..
chalet kt sini pn x byk..

suhaib n walid..atas titi gantung..


di kundasang kami stay kt Hotel Perkasa..
dlm blk mmg x dak kipas atau aircond..kt sini mmg dh sejuk bayu dr gunung Kinabalu mmg terasa segar menerjah ke muka..

sinila yg tmpt nelayan naikkn hasil tangkapan depa...
kt sini seafood mmg fresh pastu besar2 udang dia
kawasan pekan Kota Kinabalu

suhaib tgk apa?
sampai terjelir lidah kt walid...


sapa tau nama menara nie angkat tgn kaih..
lupa la nama dia tau amik gambar sj


on da way nk p Gunung Kinabalu...
kt blkg tu Gunung Kinabalu..tp dh awan rendah so terlindungla gunungnya..

3 beranak tangkap sdr gambar....

Suhaib Al Rumi...
dengan seketoi besaq ayam KFC dia mkn..mmg betui2 lapaq..
ms ni kami br check in hotel kt Kota Kinabalu..
dh x ingat la apa nama hotel dia..kt sini dgn Jamilah Store dh x jauh la..kami p jln kaki ja ke sana..Jamilah Store nie pemborong utk brg perhiasan wanita dan brooch..
kt sini harga lg murah dr Pasar Filipina..

kt sini plak kira kwsn org melepak la ptg2...
siap ada budak2 lg terjun mandi kt dalam laut nie
kt sini ada bazar tempat org menjual mkanan ringan..kami p jln dkt pasar malam...
dan d tepi laut nie,ada warung blh d katakn semua menyediakn saefood utk pelanggan..
tp kami x mkn kt sini sbb aku rs kwsn nie kurang bersih skitla..
tp tgk udang dia mmg besar gile..



ni second time suhaib naik flight,1st time dulu p langkawi..jd dia mmg x takutla..
yg lawaknya sampai ke toilet pn dia nk ikut ummi dia..sampaikn tergelak pramugari tu tgk gelagat suhaib..


at last suhaib dh letih jd apalg terlena la dia atas riba walid dia..
dia jln sana jln sini,bt mcm umah dia sj kt atas flight nie..
ms nie suhaib br berumur 1thn 5 bln n aku ms nie tgh mengandung kn salma br 4 bln..


Menu bebuka posa...

ni gambar suhaib n salma..
ms fara duk amik gambar lauk pauk nie depa pn sibuk sama nk sua muka..
jd aku amik jgakla gambar depa n boh kt blog nie
aku x dpt nk update tiap2 hr menu bebuka nie...atas sbb kekalutan yg x dpt di elakkn..
resipi pn aku x buh..tp klu sapa2 nk angkat tgn k..nnti fara bgtau resipinya

Gulai Ikan Talang dgn Nenas

gulai ni dh lama aku x bt,susah nk dpt ikan kering yg elok..klu nk elok kena p tg.dawai la
cr nenas yg agak2 masak mmg sedapla nk bt gulai nie..

Daging Masak Kicap..

siap aku bubuh lemak2 yg ada lg..
rasa mmg sedap..walid ckp ni la daging msk kicap teerrrrsedap penah ummi buat..
kembang idung setaman...lalalala

Ikan Cencaru sambal..

1 keluarga suka ikan nie..
dpt plak ikan cencaru yg fresh2 mmg sedap siut..


Cucur Jagung dgn Udang

aku terlajak beli jagung ms p shopping kt Giant jd aku kena la bt cucur nie..
ada lg 5 tongkol jagung dlm stok..huhuhu
nk bt bubur rs mcm cemuih dh..

Sunday, August 23, 2009

Puding Roti Marble...


beginila rupa puding slps di potong2..ms ni kluar dr petiais...mmg sejuk n nyaman..sedap giler..
suami bg 4 bintang..anak teruna aku bg semua bintang di alngit utk ummmi..terharu aku..
resipi nie aku copy dr kak ieda Q8,terima kaseh kak na..
dh lama sbnrnya x bt puding nie..kebetulan semua bhn ada jd aku btla..
wpun kalut nk bebuka n memsk tak menghalang aku nk bt puding nie..

pandangan sisi puding aku lg..mmg pueh ati la..rs berlemak dr susu cair mmg terasaaa...




ni plak rupa puding br sudah di msk..
x beku lg nie...ayuh kita tgk bahan2 dan cara2 membuatnya yer...

bahannya...

roti Gardenia 4 keping (d racik2)
agar2 serbuk 8 gram
air 3 1/2 cwn
gula pasir1/2 cwn
170 ml susu cair
3/4 tin susu pekat( klu x mau manis sgt blh dikurangkn kpd setengah tin shj)
telur 2 bj
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu bsr marjerin/mentega di cairkn terlebih dahulu

cara memasaknya...

3 cwn air dimsk dgn agar2...bl agar dh mendidih blh di mskkan gula pasir td..
sementara tu blender telur,roti,susu cair n susu pekat..
mskkan ke dlm periuk agar2 td..masukkan marjerin/mentega yg tlh d cairkn

bahagikan kpd 2 adunan,1 dibiarkn warna asal 1 adunan 1 buh serbuk koko ye..
kacau cepat2...sehingga serbuk koko x berketul2..
gunakan senduk amik agar2 td...selang selikan di antara kedua-dua adunan td..
mula2 buh adunan asal pastu buh adunan coklat plak..
mcm tu lah seterusnya sampai abis adunan kita...

mskkan dlm peti ais utk sejuk n bekukn dia...
selamat mencuba ye...


Saturday, August 22, 2009

Besday Salma 1 thn...


ni plak last posing maut dr salma..apalg klu bkn bt muka bucuk!!!


tibalah ke acara yg di nanti2kn..sesi potong kek..
di sbbkn salma msh kecik jd ummi dia la yg akan potong kek tersebut..
salma x faham apapn,dia confius ja ms kami nyanyi lagu besday utk dia..


rupa kek slps d nyalakn lilin..


ni la rupa kek yg aku buat n hias sendiri wpun x sebest mcm kt kedai..
tp aku pueh ati..kira ni hadiah dr ummi salma
ni blm d nyalakn lilinnya...


Yang tgh ni la anak dara kami...
salma al khair nama dia..kira ni besday dia yg pertama la..
kena pegang dia klu nk amik gambar,klu tdk lari sana sini..

Friday, August 21, 2009

Kad Salam Ramadhan


salam Ramadhan utk semua sahabat2...
ikhlas dr Nor Faraliza,Hasrul Hisham,Suhaib Al Rumi dan Salma AL Khair...
mohon ampun dan maaf andai ada kata atau perbuatan menyingung perasaan..
bt kawan2 sudila amik kad nie..nk angkut pakai lori blh nk pakai tikar terbang pn blh..
sapa2 la yg singgah mai amik na

ni kad khas dr kak alimaz


tdk lupa dr rossitamz.blogspot... siap buh gmbr kek coklat lg..bulan2 posa nie klu tgk kek mmg terliuq abis

kak Nor sekeluarga

alongraz...jgn lupa...
dr Hasue klu tak silap dr MEKAH nie


kad ramadhan dr mekah...

jauh d perantauan kak ida n family...


kad dr kak linda..



kak linda jgak...





Thursday, August 20, 2009