Daisypath Wedding tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, August 5, 2009

Resipi Kek Pulak...

Kek Coklat Paling Mudah




Sebenarnya bt kek ni first step utk belajar bt aising kek... kira sepatutnya atas kek ni kena ada aising la.. tp di sbbkn tools utk bt aising ni x dpt d perolehi so x jd la aising kek....... kek ni x manis sgt..mmg x muak la klu mkn..ms br2 bw kluaq kek ni dr oven suhaib sibuk nk mkn terus wpun kek tgh panas..suhaib mkn suku dr kek ni..dia ckp besh2 kek nie.. B




Ayuh Masak2...


Asam Pedas Kepala Ikan Gerut...

Kami sekeluarga mmg suka mkn asam pedas..
suhaib dgn sham klu fara msk asam pedas depa mkn ns sampai 2 3 pggn skali mkn..grg pulak telur dadar panas2 kena cabai pedas..mmg terangkat abis
agaknya ms mengandung suhaib fara suka mkn asam pedas POWER ( kt perigi hang li po) sbb tu suhaib pn suka mkn asam pedas..


Bahan-bahannya..

Kepala Ikan Gerut
10 tangkai cabai kering( nk pedas lg buh byk lg cabainya)
belacan
halia 1 inci
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
daun kesom
2 sudu besar minyak masak
carrot/bendi/tomato(utk sayur ikut selera msg2)

Cara Memasak:

panaskn periuk pastu buh minyak msk..
halia,bwg besar n bwg putih di blender halus...tumiskn
biarkn bahan2 td msk hingga bau wangi
sementara tu blender cabai kering dgn belacan..
bl bhn2 tumisan td dh wangi blhla d mskkan cabai kering yg tlh d blender

masukkn daun kesom dan carrot( sayur ikut taste msg2 )
tunggu sehingga kuah mendidih,br d mskkn kepala ikan..
biarkn mendidih selama 5 minit atau sehingga carrot lembut..
pastu blhla d hidangkn ye puan2..


masakkn ni simple n mudah ja utk disediakn..klu tetiba dpt tetamu time lunch blhla msk resipi ni k...

Selamat Mencuba...