Wednesday, October 7, 2009

KEK LAPIS PRUNE

Jeng2...akhirnya dpt jgak aku merasa kek lapis dr ayaq tgn aku sendr...
slalunya tgk ja kt blog kwn2 yg memang terer bt kek lapis nie...
minta resipi dr 1 kwn blogger kita sampai skrg msh blm aku perolehi...
hmmmmmmmmm..........maybe dia x sudi berkongsi kot..


Teman2 dpt melihat prun ada d merata2 kek lapis nie..
rasa nya mmg sedap ...x dak la terlalu manis..just sweet2 ja..
blh jgak d ganti dgn hawflakes..
tp d sbbkan aku cr hawflakes x jumpa jd aku hantam ja buah prune...


Skali lg gambar kek prun layan ye...
jom kita tgk resipi nk bt kek lapis nie na...
susah jgak nk siapkan kek lapis...dkt 3 jam aku kukus br siap...
sebelum tue resipi nie fara amik dr MyR...

BAHAN2NYA:

5 bj telur gred A( yg sejuk kuar dr petiaish tau)
230 gram gula kastor
220 gram tepung gandum*( fara guna tepung naik sendr jenama blue key)
1 sudu teh baking powder*( x boh sbb dh guna tpg naik sdr)
1 sudu besar ovallete
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
125 gram butter d cairkan
pewarna hijau dan merah( suka hati la nk buh wana apa pn blh ye)
hawflakes/buah prune d hiris nipis( guna prun sbb cr hawflakes x jumpa)

Jom kita tgk cara2 mengodeknya:

ayak tepung gandum+baking powder...sekiranya guna tpg gandum..klu guna tepung naik sdr x yah ayak na..
campurkan kesemua bahan kecuali butter,pewarna n prun..
pukul semua adunan td dgn mixer sehingga adunan menjd gebu n sebati...
pastu br d mskan butter yg telah d cairkan..

loyang d sapukan butter pastu letakkan kertas minyak..
atas kertas minyak sila sapukan lg butter

# utk membahagikan sama rata lapisan kek sila ambil 4 senduk lauk
dan d bahagikan kepada 5 adunan n warnakan..
utk lapisan terakhir blh jgak klu nk susun prun lg..

ratakan adunan pertama dgn 5 6 sudu besar bg setiap lapisan kek..
fara ltk wana merah dulu pastu br d susun prune
dan d kukus selama 5- 7 min d dlm pengukus yg tlh d panaskan...
pastikan pengukus panas br ltk adunan kek
bt sehingga lapisan terakhir dan susun prun n kukus lg...
utk lapisan terakhir...sila kukus selama 20 min utk memastikan keseluruhan kek kita msk
setelah kek msk biarkan 10 min dlm loyang pastu br d d keluarkan