Salam........
utk 1 2 hr nie menu masakan x akan d update ye..
ni kerana msh lg dlm mood sedih...
semlm aku dh start dgn mslh tidor sbb terlalu pikir nk kurus..
bebuka semlm try koteaw grg ja pastu perut mula meragam minta nasi..
kepala pn start bedenyut,niat hati nk stop terus mkn ns nie..
bt love..thanks na utk tips tersebut..fara akan bt..
sepatutnya bln posa nie la menjd platform utk aku nk cepat kurus....
sebelum aku jd lebih sedih..nie ada petua utk mengekalkn zat sayur..
petua aku amik dr adikmanis.blogspot.com...dgn izin tau..
Penyediaan sayur bg mengurangkan kehilangan zat sayur
~basuh n potong sayur apabila kita nk msk sj,maksudnya klu br blk dr pasar tue sayur x yah basuh klu nk msk peti ais
~elakkan merendam sayur2an sebaiknya sayur2 nie di basuh dengan cepat
~penggunaan pisau yg kurang tajam akan menyebabkan sayur lembam dan mengurangkan zat sayur tersebut
~elakkan membuang kulit sayur seperti kentang sebelum d rebus..jika direbus bersama kulitnya peristiwa kehilangan zat takkan berlaku..tp klu kentang nie nk buh dlm gulai ka jgn lupa buang kulit na..
~stim dgn rebus mn lebih baik??
seeloknya d stim bg memastikan tidak byk zat sayur yg ilang..tp klu terpaksa jgak merebus...jgnla sampai lembik sayur nya..
~last skali,klu blh sayur2an ni jgn dipotong kecik2..klu blh jgn d potong sayur tu