Thursday, April 29, 2010

PAPRIK DAGING

Malas nk celoteh panjang2 la sbb blogger selalu bt hal la..bl taip panjang2kan bl time nk savekan mula la blogger x leh nk save...1 lg skrg nie sibuk skit la...menu nie pn dh lama bt..nie br nk kongsi dgn teman2..huhuhuhu..msh lg blog kak ina KL menjd rujukan resipi ye...

Bahan:- (dipotong kecil)
  • 500gm daging
  • 100 gm carrot
  • 100 gm brokoli-tak letak sebab tak ada
  • 100 gm bunga kobis
  • 50 gm capsicum merah
  • 1 labu bawang besar-dihiris bulat
  • 4 batang jagung muda-dihiris serong
  • 1 biji tomato-dipotong 4
  • sedikit daun ketumbar
Bahan Sos:-
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 5 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 batang serai - di titik
  • 3 biji limau kasturi (ambil jus)
  • 5 biji cili padi - ketuk-akak tambah lagi 5 biji..tak pedas tak sedap
  • 3 ulas bawang putih - akak tumbuk
  • sedikit air
  • 3 helai daun purut-disiat-siat
  • garam secukup rasa
  • minyak
Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan serai hingga wangi.

2. Masukkan daging,carrot, kicap pekat, sos tomato, cili sos dan sos tiram. Masukkan air.
3. Biarkan mendidih dan kuah agak pekat. Kemudian masukkan sayuran lain.
4. Bila mendidih lagi, masukkan daun limau purut dan sedikit garam dan juga sotong.
5. Rasa dulu barulah dipadamkan api dan tuangkan jus limau kasturi setelah api dipadamkan dan kacau sebati.
6. Barulah dihidangkan panas-panas dan taburkan sedikit daun ketumbar.



1 comment:

  1. Hi Fara!!! hru doing dearie???? how's ur diet getting on???

    Love tak jadi diet la! kikiki...

    ReplyDelete