
jom2 kita tgk bahan2 n cara membuatnya...
BAHAN-BAHAN:
- 1 Bj labu saiz sederhana...ini bergantung kpd saiz pengukus ...klu ada pengukus yg besar blhla try labu yg lbh besar..
- 5 bj telur...hanya guna 3 bj telur saiz A
- 175 g gula
- secubit garam
- 250 ml santan pekat
- sedikit pewarna kuning...
Cara2 membuatnya pulak:..
- tebuk bahagian atas labu menggunakan pisau..pastu guna sudu utk korek segala biji2 yg ada dlm labu tuh...hanya biji sj bkn isi labu tau...
- dlm mangkuk lain..satukan semua bahan2 d atas..kacau sehingga sebati
- masukkan ke dlm labu td dan kukus sehingga labu td msk, fara kukus selama 2 jam ye......ms bergantung kpd berapa besar labu kita...cucuk d bhgn tgh labu utk pastikan custard tlh msk..bl custard dh mengeras blh la d tutup api...
- tangkainya juga d kukus sekali..tp jgn tutup atas labu..cuma ltk d sblhnya
- padamkan api...biarkan labu sejuk d dlm pengukus...jgn angkat dulu takut pecah..
- bl dh sejuk skit br la d angkat dan masukkan dlm peti ais..mmg sedap d mkn utk minum ptg...
No comments:
Post a Comment