Friday, May 7, 2010

SANGKAYA FAKHTONG@THAI CUSTARD PUMPKINS

salam d pg sabtu...cuaca sekarang amatlah panas kan?..kdg2 br sdh mandi pn aku rs mcm x mandi je..ttp berpeluh n panas la...sama jgak pd waktu mlm msh panas...huhuhuh..jd kita mmg kena minum air byk2 ye...klu tdk mmg la mudah nk demam..dh lama bt nie tp nie br sempat nk post...sibuk sgt kali nie...d tambah mslh mouse rosak..dh dkt sethn guna mouse nie tetiba je rosak...huhuhuuh

jom2 kita tgk bahan2 n cara membuatnya...

BAHAN-BAHAN:

  • 1 Bj labu saiz sederhana...ini bergantung kpd saiz pengukus ...klu ada pengukus yg besar blhla try labu yg lbh besar..
  • 5 bj telur...hanya guna 3 bj telur saiz A
  • 175 g gula
  • secubit garam
  • 250 ml santan pekat
  • sedikit pewarna kuning...

Cara2 membuatnya pulak:..

  • tebuk bahagian atas labu menggunakan pisau..pastu guna sudu utk korek segala biji2 yg ada dlm labu tuh...hanya biji sj bkn isi labu tau...
  • dlm mangkuk lain..satukan semua bahan2 d atas..kacau sehingga sebati
  • masukkan ke dlm labu td dan kukus sehingga labu td msk, fara kukus selama 2 jam ye......ms bergantung kpd berapa besar labu kita...cucuk d bhgn tgh labu utk pastikan custard tlh msk..bl custard dh mengeras blh la d tutup api...
  • tangkainya juga d kukus sekali..tp jgn tutup atas labu..cuma ltk d sblhnya
  • padamkan api...biarkan labu sejuk d dlm pengukus...jgn angkat dulu takut pecah..
  • bl dh sejuk skit br la d angkat dan masukkan dlm peti ais..mmg sedap d mkn utk minum ptg...

No comments:

Post a Comment