Saturday, August 1, 2009

Kek Buah Prune






KEK BUAH PRUN


BAHAN A:

1 bekas Sunsweet Prune
1 cawan air
1 cawan brown sugar

BAHAN B:

1 Cawan brown sugar
180 g mentega ( fara guna Buttercup)
6 bj telur (kuning shj) gred A

BAHAN C:

6 bj telur putih gred A

BAHAN D:

150 g Tepung Naik sendiri ( fara guna tepung Blue Key kotak wana pink)
1 sudu teh esen vanila




Cara Membuatnya:

1. Masakan Bahan A diatas api yg perlahan dan di kacau selalu. msk sehingga buah prun dan brown sugar mjd pekat...
2. sekiranya puan2 nk bakar kek ini pd keesokkan hr,sila msk bahan A pd mlm sblmnya....biarkan prune sejuk sehingga keesokkan hr.
3. jgn masukkn bahan ke dlm peti ais tau...eheh

seterusnya.......

1. Pukul bahan B,pukul brown sugar dgn mentega sehingga gebu...
2. kemudian masukkan telur kuning 1 per 1 pukul lg hingga sebati.
3. ketepikan adunan ini...

4. Didalam bekas lain pukul Bahan C dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan gebu
5. Apabila di terbalikan bekas ini putih telur takkan tumpah,klu tumpah sila la pukul lg.....
6. dh telur putih ni dh tak tumpah,blhla di masukkan Bahan A..pukul sebentar
7. Masukkan Bahan B..Pukul lg..

8. blhla dimasukkan tepung naik sendr diikuti dengan esen vanila..
9.Lengserkan loyang dgn mentega,kek di bakar pd 180 Celcius selama 45 min...

di harap kwn2 sudi mencuba resipi nie,mmg agak merenyah tapi rasanya mmgla sedap hingga menjilat jari

banyak menerima tempahan utk hari raya ni...












No comments:

Post a Comment