Monday, December 14, 2009

APAM GERUDI BLUEBERI

Salam sayang bt teman2 ku..terima kaseh byk2 utk sapa2 yg sudi singgah d blog ku yg x sepertinya nie..maklumla sy bdk br belajar..apam gebu yg merah n kuning..ehehehe

apam ni mmg lembut n gebussss.
sbb apa namanya apam?...maybe sbb kena kukus kot..


tu dia apam yg gebusss setaman nie..blh amik sorang 1 na..jgn berebut..byk lg apam yg ada..utk adunan dptla dlm 20 cupcake saiz kt atas nie...

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete

Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)


1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.

2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.

3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.

5. Picitkan blueberry filling secukupnya.

6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.

7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.


No comments:

Post a Comment